BRANDBASE PALLET PROJECT

2010

status

Completed

location

Amsterdam, Netherlands

size

270 Europallets / 245 m2

budget

Confidential

client

Brandbase b.v.

team

Paul Geurts, Saxon-Lear Duckworth, Marvin Pupping

A temporary furnishment for the new office location combined with the explicit wish to furnish the space with an authentic, recycable material, gave creative director Marvin Pupping and MOST Architecture the idea to use Euro-pallets for this particular design. The pallet structure; an open, autonomous landscape that gradually changes its character, facilitates all parts of the office.

The pallet structure is designed in such a way that besides being merely a workplace, the entire element invites you to stand, sit or lay down on the pallets. This open office concept was created to suit the creative advertising agency, with an additional, informal atmosphere.

The existing building on the Brouwersgracht, downtown Amsterdam, is an archetypical Dutch canalhouse; a narrow, 27 meters deep space, with a back area that is divided by split level. Because of this, the concept for this dynamic company was organised along the longitudinal axis. 

The design concept, an open autonomous landscape, consists of 3 layers. The first layer, the existing space was used as a starting position and painted completely white, to provide a homogeneous base for the pallet structure. The pallets itself create a structure that slowly changes its character accommodating all parts of the office. Finally, the third layer in the design contains additions to the pallet structure like light fixtures, staircase banisters and the furniture; which are all done in black. The structure is not dictating, rather facilitating.

 

MOST-Architecture-_-Brandbase-Pallet-Project_003

 

MOST Architecture _ Brandbase Pallet Project_004

MOST Architecture _ Brandbase Pallet Project_006

MOST Architecture _ Brandbase Pallet Project_005