Genomineerd voor Rijnlandse Architectuurprijs 2021

July 5, 2021

We zijn genomineerd voor de Rijnlandse Architectuurprijs 2021!

MOST Architecture heeft met de Anicura dierenkliniek ’t Leidse Land, de prominente hoeklocatie in Leiderdorp, een krachtige stedenbouwkundige invulling gegeven met veel aandacht voor materialiteit en detaillering. De architectuur kenmerkt zich met ritme, grote raampartijen, zorgvuldige detaillering en een uitgesproken plint met een welkom open karakter.

Bekijk de nominatie hier

Fotografie by Ossip van Duivenbode

Longlist Rijnlandse Architectuur Prijs 2021 bekend 

RAP Leiden maakt vandaag, op de Dag van de Architectuur, de longlist bekend met de genomineerden voor RAP071: de Rijnlandse Architectuur Prijs. Op de lijst staan 24 architectonische parels uit de regio. De winnaars van de jury- en publieksprijs worden op 13 oktober in Naturalis bekend gemaakt. 

De longlist voor de RAP071 is samengesteld door het bestuur van RAP Leiden. “Bij het bepalen van de longlist kijken we of het project een bijzondere bijdrage levert aan de beleving van dorp, stad of land en een hedendaags antwoord is op de ruimtelijke opgave – bijvoorbeeld behoefte aan woningen – waar de regio voor staat”, aldus Peter van Swieten, bestuursvoorzitter van RAP Leiden. 

Meer dan gebouwen alleen 

De architectuurprijs omvat meer dan gebouwen alleen. Peter: “Architectuur is alles wat de fysieke omgeving van mensen bepaalt. Het gaat om het componeren van de buitenruimte. Zaken als landschapsinrichting en infrastructuur kunnen een groot verschil maken in de beleving van onze directe leefomgeving.” Op de longlist van 2021 is dan ook plaats voor onder meer de Singelparkbruggen, het nieuwe Garenmarktplein en de herinrichting van het recreatiegebied rondom het Valkenburgse Meer. 

Van longlist naar winnaar De komende maand buigt een vakjury zich over de lijst met genomineerden om tot een shortlist te komen. Deze wordt op 4 september bekend gemaakt. Vanaf dat moment kunnen inwoners uit de regio online hun stem uitbrengen via www.rapleiden.nl. Op woensdag 13 oktober worden de jury- en publieksprijs uitgereikt. 

Over de architectuurprijs 

RAP071 is ingesteld om spraakmakende architectuur in regio Rijnland te belonen en stimuleren. De prijs wordt om het jaar toegekend en bestaat uit een publieks- en juryprijs. Voorwaarden voor de deelnemende projecten is dat ze zijn opgeleverd tussen 1 juli 2019 en 1 augustus 2021 en dat ze zich bevinden binnen één van de deelnemende gemeenten (Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude, Kaag en Braassem, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Hillegom, Teylingen, Wassenaar en Voorschoten). 

 

Interior view wooden CLT walls, profiled steel ceiling with glass walls and superb lighting showing the warm interior architecture atmosphere