Een gebouw vol toekomst en traditie
De Beverburcht en de Vleermuizengrot zijn veel meer dan groepsaccommodaties. Ze brengen duurzaamheid, toegankelijkheid en scoutingtraditie samen. Ontworpen door MOST Architecture en TOMDAVID Architecten, straalt het gebouw een moderne en natuurlijke sfeer uit. Met plek voor 80 gasten zijn de accommodaties opgedeeld in twee vleugels met boskamers en keukens. Grote raampartijen laten de natuur naar binnen vloeien en versterken het gevoel van verbondenheid met het bos.
Kinderen bedenken namen
De namen van de accommodaties werden gekozen via een prijsvraag onder jeugdleden van Scouting Nederland. De winnaars, de bevers van Scouting Driesprong uit Breda en de scouts van Scouting St. Werenfridus uit Elst, onthulden trots de namen: ‘Beverburcht’ en ‘Vleermuizengrot’. Waldo Molendijk, voorzitter van het beheerteam, benadrukte hoe blij en trots men is met deze nieuwe toekomst na 60 jaar gebruik van het Blauwe Vogelhuis.
Duurzaamheid centraal
Bij de bouw van de nieuwe accommodaties speelde duurzaamheid een hoofdrol. De houten constructie is gemaakt van geprefabriceerd kruislaaghout (CLT), een biobased materiaal dat niet alleen de ecologische voetafdruk verkleint, maar ook zorgt voor een efficiënte en milieuvriendelijke bouwmethode. Dankzij slimme thermische compartimentering worden alleen de slaap- en sanitaire ruimtes verwarmd, terwijl de huiskamers en gangen fungeren als beschutte ‘buitenruimtes’. Dit innovatieve ontwerp zorgt voor een minimale impact op het milieu en een maximale beleving van de natuur.
Inclusief en gastvrij
Net zoals het oorspronkelijke Blauwe Vogelhuis, dat bijna 60 jaar geleden speciaal werd gebouwd voor scouts met een lichamelijke beperking, blijft toegankelijkheid een belangrijk speerpunt. De nieuwe accommodaties zijn volledig rolstoeltoegankelijk en bieden ook kinderen en volwassenen met een beperking de kans om in een inspirerende omgeving te genieten van het scoutingavontuur.
Een nieuwe toekomst voor Scoutcentrum Buitenzorg
De Beverburcht en de Vleermuizengrot markeren een nieuw hoofdstuk voor Scoutcentrum Buitenzorg. De combinatie van een doordacht ontwerp, biobased duurzame materialen en een sterke focus op inclusiviteit maakt deze accommodaties tot inspirerende staaltjes vakmanschap. Hier kunnen generaties scouts en andere groepen samenkomen, avonturen beleven en een diepe verbondenheid met de natuur ervaren.